Meghalt Borbély Ernő

Csíkszeredában, december 20-ra virradóra elhunyt Borbély Ernő, Székelyföld egyik legjelesebb emberi jogi harcosa.

 

Borbély Ernő Nagytusnádon töltötte gyerekkorát, Sepsiszentgyörgyön járt a középiskolába, majd filozófia szakot végzett a kolozsvári tudományegyetemen. Ezután Csíkszeredában tanított.

 

A cseusescu diktatúra ellen szervezkedett társaival, Buzás Lászlóval és Bíró Katalinnal. 1982 őszén mindhármukat letartóztatták és államellenes összeesküvés vádjával elítélték őket. Öt év múlva szabadult a börtönből és kitelepedett Magyarországra.

 

A rendszer összeomlása után hazatelepedett és 1990-ben parlamenti képviselővé választották. Mandátuma leteltével az RMDSZ csíki szervezetének elnöke lett. 2008-ban nyilvánosan kilépett az RMDSZ-ből, az autonómia-törekvések feladása miatt.

 

Egy hónappal ezelőtt Schmitt Pál köztársasági elnök a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével tüntette ki Borbély Ernőt. A kitüntetést Németh Zsolt államtitkár betegágyánál adta át.

 

Borbély Ernő egy évvel harcostársa Buzás László, a Magyarok Világszövetsége felügyelő bizottsági tagja  után távozik az élők sorából. Mindkettőjük halálát rákos megbetegedés okozta…

 

Borbély Ernő temetésére csütörtökön, december 22-én kerül sor.

 

 

MVSZ Sajtószolgálat

7372/111220

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.