Petőfiért! - 3. - Morvai Ferenc levele Pozsgay Imre 1989-es nyilatkozatáról

Petőfi Sándor eltűnésének 162. évfordulóján, a Magyarok Világszövetsége emlékező megmozdulást szervezett Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székháza előtt, a Széchenyi téren, El kell temetnünk Petőfi Sándort! címmel.

 

A megmozduláshoz levelet intézett Morvai Ferenc, az 1989-es barguzini expedíció vezetője, amelyben Pozsgay Imre, akkori magyarországi vezető politikus sokatmondó viszonyulását hozta nyilvánosságra. Íme a levél, amelyet Gyetvay György Gergely, az MVSZ Fővárosi Szervezetének elnöke olvasott fel.

 

 

2011.07.31.-GyetvayGyörgy.JPG

Mátrafüred, 2011. július 28.

 

Magyarok Világszövetsége                                      

Patrubány Miklós elnök

részére

 

1052 Budapest

Semmelweis u. 1-3.

 

 

Tisztelt Elnök Úr!

 

(…)

 

Ezúttal, felelősségem tudatában megerősítem a Magyarok Világszövetségénél történt megbeszélésen általam elmondottakat Pozsgay Imre volt államminiszter véleményéről , kijelentéséről

a. A szibériai kutatást követően jelentettem Pozsgay államminiszternek a 7. számú sírban a Petőfinek vélt földi maradványt.

b. Pozsgay államminiszter kijelentette: nem örül neki, vissza kellett volna  temetnem jeltelen sírba, mert az ügynek beláthatatlan jogi és politikai  következményei lesznek.

c. Felháborodottságomban a Parlament Pozsgay Imre dolgozószobájában földhöz vágtam a kávéscsészét és közöltem Pozsgay Imrével, hogy soron kívüli Petőfi Bizottsági ülésen leváltatom az elnökségről, mert aki így vélekedik Petőfiről az nem magyar érdeket képvisel és nem lehet a bizottság elnöke.

d. Kb. 10 nap múlva a Petőfi Bizottság ülésén 20 tagú bizottság 19:1 arányban leváltotta Pozsgay Imrét az elnöki székről.

 

- Hozzájárulok ahhoz, hogy fent leírtakat Ön közzétegye.

- A vasárnapi rendezvényhez sok sikert kívánok.

- A Petőfi kutatás sikeres befejezéséig a további együttműködés reményében

 

                      Tisztelettel

 

                                                                                  Morvai Ferenc

 

 

 

 

 

 

 

Ebből azt hiszem mindenki számára világos lesz, hogy miért topog egyhelyben 22 éve ez a kutatás – fűzte hozzá a levelet felolvasó Gyetvay György Gergely.

 

Szégyen és pirulás nélkül tovább nem tűrhetjük a bizonytalanságot s még jókor el kell magunkról hárítani a késő kornak bizonyosan bekövetkező vádját, hogy kortársunknak, a nemzet nagy költőjének sírját felkeresni restek valánk, s a helyett megelégednénk naponkint megújuló mendemondákkal, melyeket részint a jóakarat, de többnyire a rövidlátóság s nem ritkán szándékos áltatás koholt végnélküli ámításunkra. Tudni akarjuk, tudnunk kötelesség: Petőfi Sándor hol és mikor halt meg! – írta 1860-ban Pákh Albert, a Vasárnapi Újság alapító főszerkesztője, Petőfi barátja. A feladat ma, százötven év múltán is ugyanaz: Fel kell kutatnunk, és el kell temetnünk Petőfi Sándort!

 

„Behantozatlan áll                S hazám leányi közt

Hamvai fölött a hely.             Nincs egy Antigoné,

Hol, merre nyugszik ő,          Ki sírját fölkeresve

Nem mondja semmi kő,        Hantot föléje nyesve,

Nem mondja semmi jel.        Virággal hintené !”

(Arany János)

 

MVSZ Sajtószolgálat

7258/110731

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.