Petőfi Sándor eltűnésének 162. évfordulóján

Vasárnap, július 31-én, a Segesvár melletti fehéregyházi csata 162. évfordulóján, kora délelőtt a Magyarok Világszövetségének Petőfi Sándor Bizottsága emlékező megmozdulást szervez El kell temetnünk Petőfi Sándort! címmel az MTA székháza előtt.

A rendezvény célja kettős: megemlékezni Petőfi Sándorról eltűnésének 162. évfordulóján, és felhívni a magyar társadalom és különböző intézmények, közöttük a Magyar Tudományos Akadémia figyelmét arra, hogy az utókor felelőssége a legnagyobb magyar költővel szemben mindaddig nem évül el, amíg földi maradványait fel nem kutatják és méltó körülmények között el nem temetik.

E tekintetben különös felelősség terheli a Magyar Tudományos Akadémiát, amely két évtizeddel ezelőtt akkori elnöke, Kosáry Domokos irányítása alatt megtagadta az érdemi együttműködést annak az eldöntésére, hogy a Morvai Ferenc vezette expedíció során a távoli Szibériában feltárt, Alexander Stefanovics Petrovics névvel jelölt sírból kiásott csontváz Petőfi Sándoré-e?

A rendezvényen, melynek végén petíciót kívánnak átadni az MTA elnökének címezve, fellép Dinnyés József dalénekes, Petőfi verseket szaval Nagy Erika és Tomanek Gábor.

A rendezvényre az MVSZ elnöke meghívta Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia mostani elnökét is.

 

MVSZ Sajtószolgálat

7145/110725

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.