FONTOS: A barguzini lelet az azonosítás küszöbén


Sajtószolgálatunk értesülése szerint Kéri Edit megtalálta a Magyar Tudományos Akadémia tudományos gyűjteményében Petőfi Sándor és Szendrey Júlia hajtincsét. Az illetékesek előbb tagadták a hajtincsek meglétét, ám Kéri Edit művésznőnek közismert rátermettségével sikerült az épen megőrződött hajtincseket tartalmazó dobozt elővetetnie.  Petőfi Sándor hajtincsének az MTA gyűjteményében való megtalálásával elhárul  minden akadály a barguzini lelet egyértelmű azonosítása elől.

cid:image003.jpg@01CC3748.7F5917E0Kéri Edit maga is tagja volt annak az expedíciónak, amely két évtizeddel ezelőtt Barguzinban feltárta azt a sírt, amelyben a helybéliek állítása szerint Petőfi Sándor aludta örök álmát, amiről könyvet is írt.

A sírból akkor kiemelt csontvázat az expedíció tagjai kalandos körülmények között
kihozták a Szovjetunióból. A Magyar Tudományos Akadémia akkor a tudományosságtól idegen magatartást tanúsított, dogmatikus álláspontra helyezkedett, megakadályozva ezzel a barguzini lelet és Petőfi Sándor édesanyja földi maradványainak genetikai összehasonlítását.
Az MVSZ Petőfi Bizottságának álláspontja szerint az a tény, hogy a két évtizeddel ezelőtti hangos sajtóvita idején az MTA mélyen hallgatott arról, hogy birtokában van Petőfi Sándor hajtincse, amellyel akkor még egyértelműen el lehetett volna dönteni a barguzini lelet ügyét, súlyosan megkérdőjelezi az MTA eljárását mind szakmai, mind politikai értelemben.


MVSZ Sajtószolgálat
7221/110630
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.